Jakie drewno do kominka wybrać?
07.12.2020

Jakim drewnem palić w kominku?

Palisz często w kominku, ale zauważasz, że drewno nie chce się palić. Ciepło wydzielane z kominka jest nikłe, a Ty wydajesz majątek na różne drewno opałowe. Problem może dotyczyć jakości drewna, czyli jego gatunku, kaloryczności czy składowania. Jak zatem wybrać drewno do kominka?

Drewno to podstawowy materiał grzewczy. Jest łatwo dostępnym surowcem, a przede wszystkim odnawialnym. W sezonie grzewczym średnio zużywamy pomiędzy 5 a 15 m³ drewna paląc w kominku. Ilość ta uzależniona jest od wielu czynników m.in. wielkości ogrzewanych pomieszczeń, czasu palenia oraz temperatury na zewnątrz. Zużywając takie ilości opału warto, abyś dobrze się zastanowił, jaki rodzaj drewna wybierzesz oraz gdzie go będziesz składował. Zrób przegląd, które drewno ma wysoką wartość podczas spalania. Zwróć też uwagę na zapach, który będzie się z niego wydzielał.

Drewno kominkowe z gatunków iglastych czy liściastych?

Zdecydowanie jako opał do kominka sprawdzą się drzewa liściaste. Gatunków iglastych wręcz się nie poleca. Zawierają one duże ilości żywicy, która podczas spalania strzela, co stwarza w pewnym stopniu zagrożenie np. podczas dokładania drewna do komika. Największym mankamentem jest to, że drewno iglaste mocno dymi się, wyzwala osad z sadzy oraz tworzy tłuste plamy na ścianach kominka, które w praktyce są bardzo ciężkie do usunięcia. Przewód kominowy także ulega zanieczyszczeniu.

Drewno z drzew liściastych pali się równym płomieniem, nie strzela. Nie wydziela się podczas jego spalania duża ilość sadzy i dymu. Nie posiada też tak dużej ilości żywicy jak drzewa iglaste. Sprawia to, że Twój kominek dłużej będzie pozostawał czystszy, a zabrudzenia nie będą tak trudne do usunięcia. Drewno dzielimy na twarde oraz miękkie. To pierwsze (twarde) jest zdecydowanie wartościowsze jako opał. Podczas spalania wytwarza się więcej ciepła, które zostaje oddane do otoczenia. Drewno twarde uzyskujemy z takich drzew jak np. buk, grab, dąb. Drewno miękkie to np. lipa czy topola. Oddaje ono podczas spalania zdecydowanie mniej ciepła niż twarde. Aby oddało tyle ciepła co np. grab czy dąb, potrzebujemy spalić go dwa razy tyle. Wybierając twarde drewno, zaoszczędzisz na ilości spalonych kawałków oraz na miejscu do jego składowania. Co ważne rzadziej będziesz musiał dorzucać opał do kominka.

Czym nie wolno palić w kominkach?

Pamiętaj, że elementy z drewna, które były impregnowane lub lakierowane, nie nadają się na opał. Spalaj tylko drewno w stanie naturalnym bez żadnych dodatków chemicznych. Drewniane płyty impregnowane lakierem, malowane, będą dawały brzydki zapach w pomieszczeniu, a poza tym wdychanie takich oparów nie wpływa korzystnie na Twoje zdrowie.

Aby Twoje drewno miało jak największą wartość opałową, musi być wcześniej sezonowane. Najlepiej przez okres od roku do dwóch lat. Dlaczego? Otóż drewno zaraz po ścięciu jest bardzo wilgotne. Zawiera w sobie około 60 % wody. Już zaledwie po roku sezonowania (oczywiście w odpowiednich warunkach) wartość ta spada o około 20 %. Mokre drewno (z dużą zawartością wody) podczas spalania daje mało ciepła oraz wydziela dużą ilość dymu.

Jakie drewno liściaste wybrać do palenia w kominku?

  • Buk spala się długo, powoli i daje w miarę równomierny płomień. Jego wartość opałowa jest bardzo wysoka – daje dużo ciepła, na poziomie 2100 KWh/mp. Gęstość po wysuszeniu 730 kg/m3.
  • Brzoza bardzo szybko i łatwo płonie, nawet krótko sezonowana. Daje równy i przyjemny płomień. Nie zawiera dużo substancji smolistych, mało dymi podczas spalania. Jej wartość opałowa jest średnia, na poziomie 1900 Kwh/mp. Gęstość po wysuszeniu 650 kg/m3.
  • Dąb spala się powoli, produkuje dużo żaru. Ma przyjemny zapach – zawiera dużo kwasów i garbników – dzięki czemu nadaje się do wędzenia. Posiada dużą zawartość kory, na poziomie 22%. Daje dużo ciepła, wartość opałowa na poziomie ok. 1900 Kwh/mp. Gęstość po wysuszeniu 710 kg/m3.
  • Drzewa owocowe palą się wolno i równo, wydzielają miły aromat. Często wykorzystywane do wędzenia.
  • Grab spala się powoli, nie daje pokaźnego płomienia ale pozostawia dużo żaru. Uważane za najlepsze drewno na opał, ze względu na najwyższą wartość opałową na poziomie 2200 Kwh/mp. Gęstość po wysuszeniu 830 kg/m3.
  • Jesion pali się długo i daje dużo ciepła. Bardzo twarde, może być trudny do porąbania na mniejsze części. Kaloryczne, wartość opałowa to ok. 2100 Kwh/mp. Gęstość po wysuszeniu 750 kg/m3.
  • Olcha by dobrze się spalała musi być dostatecznie wysuszona. Dzięki ładnemu zapachowi sprawdza się przy wędzeniu – dodaje przyjemnego aromatu oraz koloru. Wartość opałowa ok. 1500KWh/mp. Gęstość po wysuszeniu 570 kg/m3.
  • Topola wysuszona nadaje się idealnie na podpałkę, bo spala się bardzo szybko. Natomiast wilgotna nie płonie wcale. Posiada bardzo małą wartość opałową, na poziomie 1400 KWh/mp, a więc daje mało ciepła. Gęstość po wysuszeniu 460 kg/m3.

Co wpływa na wartość opałową drewna do kominka?

Wartość opałowa drewna zależy od gatunku drzewa, z jakiego pochodzi, od gęstości (im twardsze tym, większa jego kaloryczność) oraz od jego wilgotności. Dlatego tak ważne jest jego odpowiednie wysuszenie. Świeże drewno posiada sporą wilgotność (od 50 do nawet 70%). Spala się źle. Oddaje mało ciepła, a podczas spalania dymi, zaś jego spaliny osadzają się na ścianach kominka i w jego przewodach. Idealna wilgotność spalanego opału nie powinna przekraczać 20%.

Co zrobić, aby obniżyć zawartość wody w drewnie? Odpowiednio je składować przez okres od roku do 2 lat. Podczas składowania musisz zadbać o to, aby drewno nie zamokło np. podczas opadów deszczu czy śniegu. Powinno mieć też zapewnione obieg powietrza, aby lepiej wysychało. Nie powinno również leżeć bezpośrednio na ziemi, bo wtedy ciągnie z niej wilgoć. Najlepiej składować je w zamkniętym pomieszczeniu, ale przewiewnym. Nie tylko ułatwi to obniżenie wilgoci, ale zapobiegnie spleśnieniu.

Czy drewno kominkowe trzeba sezonować?

Oczywiście, że tak. Drewno musi być sezonowane najlepiej na okres od roku do dwóch lat. Pozwoli to obniżyć jego wilgotność co wpłynie na podniesienie jego wartości opałowej. Ważne, aby podczas sezonowania nie zamokło i miało odpowiednie warunki do schnięcia. Najlepiej połupać je na drobne kawałki i poukładać. Będzie lepiej schło, a później będzie od razu gotowe do palenia.

Gdzie kupić drewno do kominka? Ile kosztuje drewno na opał?

Ceny drewna są bardzo zróżnicowane. Zależą od regionu oraz dostawcy. Gotowe drewno kominkowe z drzew liściastych kosztuje w granicach od 150 – 250 zł z mb. Natomiast brykiet drzewny między 500 a 800 zł za tonę. Najtańszym rozwiązaniem jest zakup drewna opałowego bezpośrednio od nadleśnictwa. Musisz jednak pamiętać, ze taki opał jest niesezonowany oraz pocięty zazwyczaj w bale. W żaden sposób drewno zakupione w nadleśnictwie nie jest przygotowane do bezpośredniego palenia w kominku. Najpierw musisz je pociąć na mniejsze kawałki, a następnie wysuszyć (sezonować).

Najdroższe są worki z drewnem, które możemy zakupić np. w sklepach budowlanych. Za taki mały woreczek średnio zapłacisz około 20 zł. Co w przeliczeniu na cenę za metr sześcienny daje marżę nawet 200 procent. Jeżeli nie chcesz lub nie możesz przeznaczyć dużo gotówki na zakup opału, możesz skorzystać ze zrzyn – tańszej jego wersji. Masz też możliwość zakupu odpadów zrębowych oraz gałęzi. Nabędziesz je w niższej cenie niż pełnowartościowe drewno. Pamiętaj jednak, że jest to opał niższej jakości, a co za tym idzie niższej wartości opałowej.

Do sezonu grzewczego należy odpowiednio wcześnie się przygotować. Musisz uwzględnić sezonowanie drewna, aby pozbyć się z niego nadmiaru wilgoci. Pamiętaj, że gorsze jakościowo drewno wydziela więcej dymu i sadzy, która osadza się na ściankach kominka, a także w przewodzie kominowym. Zjawisko to znacznie skraca jego żywotność. Czasem lepiej jest zainwestować w lepsze drewno, o lepszych właściwościach spalania i cieszyć się ciepłem i komfortem z tego płynącym.

Kategorie

Centralne ogrzewanie Instalacje

Podziel się