Okap kuchenny. Jak działa. Rodzaje okapów i ważne parametry
07.12.2020

Okap kuchenny. Jak działa. Rodzaje okapów i ważne parametry

Wybierając okap, musisz zdecydować o tym, jak będzie funkcjonował, jaki będzie miał kształt, kolor oraz to, gdzie dokładnie będzie zlokalizowany. Poza tym musisz się zorientować, o jakiej mocy zakupić urządzenie. Jak zatem wybrać okap? Opowiadamy!

Okap kuchenny to nieodłączny element każdej kuchni. Może pełnić on dwie funkcje: wyciągu lub pochłaniacza zapachów. Rodzajów okapu jest wiele. Możesz wybierać do woli z najrozmaitszych modeli, kształtów, kolorów, stylów. Musisz jednak pamiętać o ważnych aspektach przy wyborze tego sprzętu. Na to, jaki model zakupisz, mają wpływ takie rzeczy jak: ilość miejsca do zagospodarowania, styl i wystrój pomieszczenia, wysokość, na jakiej znajduje się sufit oraz cena, jaką możesz przeznaczyć na sprzęt.

Okap kuchenny – co to takiego?

Zadaniem okapu jest usunięcie nieprzyjemnych zapachów oraz pary powstających podczas przygotowywania rozmaitych potraw. Ma na celu ułatwić Ci funkcjonowanie w kuchni, a co za tym idzie, zwiększyć przyjemność z gotowania. Wybór okapu zależy także od wielkości kuchni oraz sprawności wentylacji, która się w niej znajduje. Technika cały czas idzie do przodu. Aktualnie okapy posiadają przeróżnego rodzaju funkcję. Warto dokładnie je poznać przed zakupem sprzętu.

Na jakiej zasadzie działają okapy kuchenne?

Głównym zadaniem okapu jest usuwanie zapachów oraz pary (wilgoci) powstałych podczas przyrządzania posiłków. Ich działanie polega na pobieraniu powietrza z otoczenia (zasysaniu go), a następnie przepuszczaniu przez odpowiednie filtry. To właśnie tutaj osadzają się wszelkiego rodzaju zanieczyszczeni. Filtr jest elementem wymiennym. Od tego jak szybko i jak skutecznie okap wykona swoje zadanie, zależy w dużej mierze od jego wydajności. Okap może pełnić funkcję wyciągu bądź pochłaniacza. Jaka jest różnica? Otóż wyciąg podłączony jest do przewodu kominowego i tam odprowadzane jest zassane powietrze wraz z oparami. Natomiast pochłaniacz zasysa powietrze, przepuszcza je przez filtr, a następnie oddaje z powrotem do otoczenia. Teraz już zdecydowana większość sprzętów posiada obie z tych funkcji.

Im lepszy okap tym więcej powietrza jest w stanie przefiltrować w ciągu jednej godziny. Moc filtracji powinna być dobrze dopasowana do kubatury pomieszczenia. Najlepiej wybierz model optymalny, czyli o wypośrodkowanej mocy filtracji. Nie powinna być ona ani za słaba, ani za mocna. W pierwszym przypadku będzie niewystarczająca, aby pozbyć się wszystkich zapachów i wilgoci z pomieszczenia. W drugim silny wir powietrza, które urządzenie wytworzy, może zagaszać Ci ogień na kuchence gazowej. Pamiętaj, że najlepiej okap włączyć zaraz przed rozpoczęciem gotowania lub na samym jego początku. Nigdy nie czekaj, aż pomieszczenie będzie przesiąknięte wonią przygotowanych potraw i wilgocią.

Rodzaje okapów kuchennych

Okapy kuchenne możemy podzielić na kilka rodzajów w zależności od sposobu montażu. I tak oto wyróżniamy:

  • Okapy podszafkowe – znajdują się zaraz pod wiszącą szafką kuchenną. Są mało widoczne, bo praktycznie pod nią schowane. Zajmują bardzo mało miejsca i nie rzucają się w oczy.
  • Okapy przyścienne – zamontowane są bezpośrednio do ściany. Zajmują większą powierzchnię niż okapy podszafkowe. Ich obecność w pomieszczeniu rzuca się w oczy. Mogą być umiejscowione w dowolnym miejscu na ścianie, nawet w rogu (narożne).
  • Okapy uchylne – montuje się je do wiszącej szafki, a płytę obudowuje się frontem pod kolor mebli. Okap załącza się po uchyleniu płyty.
  • Okapy szufladowe – montuje się je w szafkach wiszących. Wysunięcie płyty sprzętu powoduje jego automatyczne uruchomienie.
  • Okapy wyspowe – Są to ostatnio dość popularne okapy. Montuje się je bezpośrednio nad wyspą (zrobioną najczęściej na środku kuchni z szafek).

Na rynku dostępne są również okapy w formie lampy. Kształtem i funkcją oświetlenia wyglądają identycznie jak właśnie lampa. Powietrze zasysane jest, filtrowane, a następnie rozprowadzane po kuchni poziomo, a nie jak w innych okapach pionowo. Przyczynia się to do cichej pracy tego urządzenia. Ponadto jest to doskonały zakup – okap i lampa w jednym urządzeniu. Wyglądem pasuje do pomieszczeń w nowoczesnym stylu.

Ważne parametry okapów kuchennych

Przede wszystkim zwróć uwagę na wydajność okapu i wielkość pomieszczenia. Od kubatury pomieszczenia i wydajności okapu właśnie zależy, czy urządzenie poradzi sobie z wymianą powietrza. Wydajność okapu jest liczona w metrach sześciennych na godzinę. W czasie 60 minut okap powinien wymienić sześciokrotnie powietrze w określonej kubaturze kuchni. Poza tym przed zakupem sprawdź, jak głośno pracuje okap. Hałas powyżej 64 dB jest nieznośny. Jest to porównanie do głośnej rozmowy dwojga ludzi. Nie zapominaj o różnych funkcjach czy… instalacji.

Wszystkie rodzaje okapów kuchennych zasilane są prądem o napięciu 230 V, dlatego w ich pobliżu musi znajdować się gniazdko elektryczne. Montaż tego sprzętu nie jest bardzo skomplikowany. Okapy przyścienne montuje się do ściany. Zaś rurę, która odprowadza powietrze do kanału wentylacyjnego musisz obudować. Okapy wyspowe należy przymocować do podwieszanego sufitu, a ich przewody wpuścić w przestrzeń pomiędzy karton gipsem a sufitem. Okapy zabudowane zazwyczaj montuje się do szafek wiszących. Mogą być widoczne lub całkowicie zakryte.

Wyciąg czy pochłaniacz co wybrać?

Na co się zdecydujesz zależy, od kilku czynników. Przede wszystkim musisz wziąć pod uwagę ilość miejsca, jaką możesz przeznaczyć na okap oraz jak sprawna jest wentylacja w kuchni. Nie możesz także zapomnieć o aspektach wizualnych. Jeżeli tylko nie masz żadnych przeciwwskazań do zamontowania wyciągu, to wybierz tą opcję. Jest on o kilkanaście nawet procent skuteczniejszy od pochłaniacza. Pracuje trochę ciszej i nie musisz wymieniać w nim filtrów węglowych.

Na co zwrócić uwagę wybierając okap?

Warto przed zakupem okapu wiedzieć gdzie będzie jego miejsce w kuchni. Zawęzi to zdecydowanie nasz wybór. Ponadto warto dopasować design do pomieszczenia: kształt, kolor. Sprzęt ten powinien być także praktyczny. Odporny na działanie różnych detergentów czy porysowanie. Łatwo powinno się go czyścić (brak zagłębień, w których osadzałyby się zanieczyszczenia). Warto także zwrócić uwagę na filtr, jaki się znajduje w okapie oraz częstotliwość jego wymiany. Urządzenie to nie powinno głośno hałasować, aby nasze przygotowywanie posiłków przebiegało w sprzyjających. Zwróć uwagę na materiał, z jakiego okap jest wykonany, aby był on solidny i trwały. Sprzęt ten najczęściej wykonywany jest ze stali nierdzewnej. Występuje w dwóch wersjach: półmatowej lub polerowanej. Istnieją też okapy wyprodukowane z blachy, która jest kwasoodporna.

Okap to nieodzowny element każdej kuchni, dlatego jego zakup wcześniej dobrze przemyśl. Kieruj się nie tylko wyglądem wizualnym, ale także praktycznością i funkcjonalnością. Dobrze dobrany okap w dużej mierze umili Ci chwile spędzone w kuchni przy przygotowywaniu posiłków.

Kategorie

Instalacje Kuchnia Wentylacja i klimatyzacja Wnętrza

Podziel się