Drewniany blat w kuchni to prawdziwy synonim elegancji. Przy całej swojej wytworności, ten naturalny surowiec jest również idealnym sposobem na ocieplenie pomieszczenia – bez wątpienia dodaje mu uroku i przytulnego charakteru. Musimy jednak pamiętać, że czyha na niego wiele codziennych niebezpieczeństw – gorące garnki, zaplamienia, ostre noże i inne przybory powodujące uszkodzenia mechaniczne. Jak zatem go zabezpieczyć, by na długie lata pozostał ozdobą wymarzonego wnętrza?
Jeśli kuchnia jest sercem naszego domu, to kuchenny blat staje się jej najważniejszym elementem. Wykorzystujemy go podczas tak wielu czynności, że nikogo nie powinna dziwić szczególna atencja i troska, jaką poświęcamy jego kondycji i prezencji. Każdy, kto ceni surowe piękno naturalnego drewna, wcześniej czy później staje przed dylematem…
Olejować czy lakierować? Oto jest pytanie!
Który preparat nada się lepiej do wykończenia i zabezpieczenia kuchennego blatu? Na to pytanie niestety nie sposób udzielić uniwersalnej, jednoznacznej odpowiedzi. Wybór odpowiedniej powłoki zabezpieczającej powinien wynikać z szeregu czynników. Jakich? Jeśli zastanawiacie się, czy wybrać olej czy lakier – zwróćcie uwagę na kilka istotnych kwestii:
Kolor
Powiedzmy sobie wprost – olej doskonale uwydatnia słoje i podkreśla naturalny charakter surowca, jednak, wnikając głęboko w materiał, może delikatnie przyciemnić barwę wybranej deski. Jeśli chcemy więc nadać drewnu głębszy, cieplejszy charakter – do dzieła! Jeżeli zaś zależy nam na zachowaniu naturalnego koloru blatu – lepiej wybrać lakier.
Pielęgnacja
W obu przypadkach nie jest kłopotliwa, choć wykorzystując olej – późniejsza konserwacja będzie nieco bardziej czasochłonna. Lakierowane blaty, jeśli po drodze nie przytrafi im się mocne zarysowanie, nie wymagają w zasadzie dodatkowych zabiegów odświeżających. W przypadku oleju niezbędne będzie jednak systematyczne odnawianie warstwy. W zależności od rodzaju drewna i intensywności eksploatacji, czeka nas aplikacja przypominająca od 1 do 3 razy w roku. Powierzchnię wystarczy przetrzeć ściereczką nasączoną olejem, odczekać parę godzin i gotowe!
Miejscowa renowacja
Choć twarda powłoka lakieru nieco lepiej chroni blat przed uszkodzeniem, to ewentualne „wypadki przy pracy” nieco trudniej zatuszować. Rysy powstałe na lakierze z biegiem czasu ciemnieją i stają się coraz bardziej widoczne. Nie ma jednak sytuacji bez wyjścia! Wystarczy zeszlifować wierzchnią warstwę lakieru i nałożyć nową, co w wielu przypadkach właściwie rozwiązuje problem. Renowacja zaolejowanej powierzchni możliwa jest „od ręki” – delikatnie szlifujemy drobne rysy, odpylamy, wcieramy olej i mamy blat jak nowy!
Aplikacja i ewentualna… zmiana zdania
Należy pamiętać, że olej nanosimy wyłącznie na surowe drewno, zaś lakier poradzi sobie z szerszym spektrum powierzchni – nawet tych wcześniej malowanych. Sama aplikacja oleju wymaga również nieco więcej czasu i uwagi – musimy bowiem poczekać, aż preparat się utwardzi, i przez ten czas, bardziej uważać na blaty, zwłaszcza jeśli chodzi o potencjalne zachlapania czy zabrudzenia. Ten newralgiczny moment z pewnością wynagrodzi późniejsza łatwość renowacji i odświeżania powierzchni. W przypadku lakieru, przyrost wytrzymałości jest znacznie szybszy, ale późniejsze usuwanie drobnych rys – nieco trudniejsze.
– Warto dobrze przemyśleć swoją decyzję, bowiem zaimpregnowane olejem drewno nie nadaje się do lakierowania – chyba, że usuniemy całą nasyconą warstwę, zmniejszając grubość blatu nawet o kilka milimetrów. Z drugiej strony, lakier zawsze można usunąć (mechanicznie lub za pomocą Środka do usuwania powłok z powierzchni drewnianych V33) a powierzchnię zaolejować – podkreśla Paweł Piotrowicz, ekspert firmy V33.
Do utrzymania w czystości blatów zabezpieczonych olejem lub lakierem wystarczy w zupełności miękka ściereczka i woda z delikatnym detergentem. Odwdzięczą się nam pięknym wyglądem i trwałością – będą odporne na zabrudzenia i działania wysokiej temperatury. Co więcej, oba preparaty V33 są niezwykle bezpieczne – zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością zgodnie z normą europejską ENV 1186 część 1,2 i 3.
Jak stosować Olej do blatów kuchennych V33?
Podstawą zabezpieczenia blatu jest prawidłowe przygotowanie materiału. Surowe drewno należy przeszlifować drobnoziarnistym papierem ściernym i odpylić. Jeśli materiał pokryty jest woskiem, lakierem lub farbą, konieczne będzie wcześniejsze usuniecie warstwy preparatu, a następnie zeszlifowanie – aż do odsłonięcia surowego drewna – i odpylenie. Powierzchnie wcześniej olejowane należy dokładnie umyć i wysuszyć. Preparat nakładamy w dwóch warstwach, a po impregnacji chronimy powierzchnię przed kontaktem z wodą przez 3 tygodnie.
Jak stosować Lakier do blatów kuchennych V33?
Jeśli chcemy zabezpieczyć blat lakierem, pracę także rozpoczynamy od odpowiedniego przygotowania powierzchni. Surowe drewno szlifujemy drobnoziarnistym papierem ściernym i odpylamy. Materiał pokryty lakierem, farbą lub laminatem należy odtłuścić, spłukać i pozostawić do wyschnięcia, a następnie przeszlifować drobnoziarnistym papierem ściernym i odpylić. Nakładamy dwie warstwy produktu i pozostawiamy do wyschnięcia na 24 godziny.
Lakier lub olej – niezależnie od tego, jaki preparat wybierzemy, drewniany blat odwdzięczy się całym swym pięknem, będzie idealnym towarzyszem przy porannej kawie i doskonałym pomocnikiem podczas przygotowywania rodzinnego obiadu. Gotowi na podkreślenie jego naturalnych walorów?
Materiał prasowy V33
Zdj. V33